Comunicat de presă: Deschis!

15 mai, 2024

București / Timișoara

 

Synerb și MKBT: Make Better, cu sprijinul Romanian-American Foundation, au lansat Deschis! Program de capacitare și mentorat pentru revitalizarea de patrimoniu construit latent.

 

***

 

Deschis! se adresează inițiativelor care activează într-una din cele 7 destinații de ecoturism din România – Băile Tușnad și Împrejurimile, Eco Maramureș, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei, Țara Dornelor, Țara Hațegului – Retezat și Ținutul Zimbrului – și care și-au propus promovarea ecoturismului prin revitalizarea unor spații construite latent.

Programul aduce împreună doi parteneri cu experiența complementară în sprijinirea inițiativelor la firul ierbii: MKBT, cu experiență în designul programelor de dezvoltare locală, interpretare de patrimoniu și facilitarea unor procese participative pentru revitalizarea patrimoniului construit latent și Synerb, cu experiență în programe strategice de sprijin în creștere și dezvoltare pentru întreprinderi sociale și ONG-uri vizionare.  

Am creat programul Deschis! după ce am cunoscut și documentat o mulțime de echipe și de proiecte de valorificare de patrimoniu și ne-am dat seama că revitalizarea este o treabă-care-nu-se-termină-niciodată. Oricâtă efervescență molipsitoare, entuziasm și pasiune creează, procesul poate epuiza prin complexitate, durată și incertitudine. Recunoaștem că este nevoie de anduranță, gândire strategică și pregătire pe termen lung pentru a asigura stabilitate și durabilitate acțiunilor de valorificare.” (Marina Batog, Cofondator & Partener, MKBT: Make Better).

“Am întâlnit, de-a lungul anilor, în cadrul programelor noastre de sprijin pentru organizațiile de impact, multe echipe care îngrijesc bijuteriile arhitecturale pe care istoria ni le-a lăsat mărturie. Pe lângă ambiția și entuziasmul acestor echipe, ne-a uimit puterea lor de a strânge oameni în jurul obiectivului comun de a reda comunității spații care au căzut în uitare de decenii. În multe dintre aceste locuri, zeci, chiar și sute de oameni se adună an de an să mai pună o cărămidă la revitalizarea locului. Ne-am alăturat MKBT în Deschis! deoarece credem că, având instrumentele potrivite și un plan pe termen lung, aceste echipe pot accelera procesul de a readuce aceste active în viața comunității.”

(Sonia Oprean, Cofondator & Co-CEO Synerb) 

Iată numele câștigătorilor și al activelor de patrimoniu pe care și-au propus să le redea comunităților:

  • Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz, care și-a propus să revitalizeze Cetatea de Refugiu din Saschiz;
  • Asociația Prietenii Mocăniței, care lucrează la revitalizarea Gării Cornățel;
  • Asociația Colinele Transilvaniei, care și-a propus să revitalizeze fosta școală din Angofa;
  • Asociația Project Bag, care va integra povestea berzei în Conacul Henter din Sântimbru;
  • Asociația Galeria Artep, care va aduce suflu proaspăt în două foste gospodării din satul Șona;
  • Asociaţia Renascendis , care lucrează la revitalizarea ansamblului bisericii evanghelice fortificate din Felmer;
  • Asociația Institutul de Cercetare Făgăraș ICR – FRI, care și-a propus să revitalizeze fosta școală din Calbor.

CONTACT:

Sonia Oprean                                                                      Asociația Synerb Venture Catalyzer

Co-fondator și CO-CEO                                                     https://synerb.org

sonia[a-t-]synerb[punct]org                                              contact[a-t-]synerb[punct]org

 

***

Despre Synerb

Synerb este o organizație nonprofit, apolitică cu misiunea de a cataliza potențialul antreprenorilor sociali și al ONG-urilor vizionare din România. Impactul nostru final înseamnă locuri de muncă decente, venituri pentru cei vulnerabili, oameni instruiți, organizații locale puternice, sustenabile și comunități prospere.

Mai multe despre Synerb puteți citi aici:

https://synerb.org/

Despre MKBT: Make Better

MKBT: Make Better este o organizație-hibrid, care are deopotrivă statut de ONG și firmă de consultanță, ce activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane în România. MKBT a luat naștere în aprilie 2014 și, de peste 7 ani, oferă asistență tehnică în dezvoltare locală atât entităților publice cât și private.

Mai multe despre Synerb puteți citi aici:

Despre Romanian-American Foundation

Misiunea Romanian-American Foundation este să promoveze și să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România.

Viziunea Romanian-American Foundation este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Mai multe despre Romanian-American Foundation puteți citi aici: https://rafonline.org/

Newsletter

Synerb newsletter

Articole, vești și oportunitățile Synerb. Cel mult o dată pe lună.